BLOG

BLOG

MAM vs CopyPip

[fa icon="calendar"] May 27, 2019 at 10:39 AM / by Louis Teo

Multi-Account Manager (MAM) di Fullerton Markets adalah platform yang membolehkan Pengurus Wang untuk berdagang menggunakan beberapa akaun dagangan pada masa yang sama. Pelabur boleh memautkan Akaun Pelabur mereka dengan Fullerton Markets ke Pengurus Wang pilihan mereka.

CopyPip adalah platform copy trading Fullerton Markets yang membolehkan para pelabur memilih dari lebih daripada 300 penyedia strategi untuk ikuti. Ia juga membolehkan rakan dan pedagang Fullerton Markets menjadi Strategy Provider (penyedia strategi).

Berikut adalah perbandingan MAM dan CopyPip untuk rakan kongsi dan pelabur.

UNTUK RAKAN KONGSI:

1. Pengurus Akaun
Rakan kongsi mesti mengaktifkan atau menyahaktifkan akaun pelabur individu di MAM. Rakan kongsi CopyPip tidak perlu mengaktifkan atau menyahaktifkan akaun pelabur.

2. Kawalan
Rakan kongsi boleh memilih akaun pelabur untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan daripada MAM. CopyPip tidak membenarkan rakan kongsi mengawal akaun pelabur.

3. Struktur bayaran
MAM mempunyai lebih banyak pilihan yuran, iaitu yuran admin, komisen pip dan perkongsian keuntungan. CopyPip mempunyai yuran prestasi yang dikenakan sebagai peratusan keuntungan setiap bulan, tertakluk kepada High Water Mark* (HWM).

4. Butiran pelanggan
Bagi MAM, rakan kongsi boleh mengakses maklumat semua akaun pelabur di bawahnya, termasuk keuntungan/kerugian dan pengeluaran/deposit. Untuk CopyPip, rakan kongsi tidak boleh mengakses butiran tersebut.

5. Pendedahan asas pelanggan
Rakan kongsi MAM melakukan pemasaran mereka sendiri untuk mempromosikan perkhidmatan mereka tanpa platform terpusat yang padankan pelabur dengan rakan kongsi. Rakan kongsi CopyPip boleh dilihat oleh semua pelabur menggunakan platform CopyPip.

6. Keputusan yang konsisten untuk pelanggan
Pengguna MAM mempunyai konsistensi yang lebih baik di kalangan pelabur Pengurus Wang yang sama, kerana peruntukan saiz lot yang sama digunakan di seluruh lembaga. CopyPip mempunyai empat tetapan untuk dipilih oleh pelabur – pelarasan tetapan automatik, peratusan jumlah baki, saiz perdagangan tetap dan saiz perdagangan berkadar.

*High-water Mark – Keuntungan/kerugian bersih bulanan digunakan untuk mengira yuran prestasi bulanan. Kerugian bersih bulanan mesti dibayar balik, sebelum mana-mana yuran prestasi bulanan boleh dikira dan dikongsi dengan rakan kongsi.

 

MAM

CopyPip

Pengurusan akaun

Mesti mengaktifkan & menyahaktifkan akaun pelabur secara individu

Tidak perlu mengaktifkan atau menyahaktifkan akaun pelabur

Kawalan

Mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas akaun pelabur untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan

Tiada kawalan ke atas pelabur

Struktur bayaran

Pelbagai pilihan yuran

Satu pilihan yuran

Butiran pelanggan

Boleh melihat butiran akaun pelabur

Tidak dapat melihat butiran akaun pelabur

Pendedahan asas pelanggan

Pendedahan terhad

Pendedahan luas

Keputusan yang konsisten untuk pelanggan

Lebih konsisten

Mungkin tidak konsisten kerana tetapan yang berbeza oleh pelabur

 

UNTUK PELABUR:

1. Hubungi rakan kongsi
Pelabur MAM akan tahu siapa sebenarnya Money Manager mereka sementara pelabur CopyPip hanya dapat melihat profil dagangan dan statistik Strategy Provider.

2. Kawalan akaun
Pelabur MAM harus bergantung kepada Pengurus Wang mereka untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan akaun pelabur mereka untuk berdagang. Pelabur CopyPip mempunyai kelonggaran untuk menguruskan akaun pelabur mereka sendiri.

3. Kemudahan penggunaan
Pelabur MAM hanya perlu melantik Pengurus Wang mereka dan akaun pelabur mereka akan mengikut tetapan yang ditetapkan oleh Pengurus Wang mereka. Pelabur CopyPip, sebaliknya, mesti mengkonfigurasikan akaun pelabur mereka berdasarkan keutamaan mereka sendiri.

4. Keupayaan untuk mempelbagaikan
Akaun pelabur MAM hanya boleh dikaitkan dengan satu Pengurus Wang, sementara satu akaun pelabur CopyPip boleh menyalin beberapa penyedia strategi.

 

 

MAM

CopyPip

Hubungi rakan kongsi

Ketahui siapa Pengurus Wang

Hanya dapat mengakses profil strategy provider

Kawalan akaun

Lebih banyak pilihan yuran

Pilihan yuran yang lebih kecil

Kemudahan penggunaan

 

Hanya perlu melantik pengurus MAM

Pelabur mesti menetapkan tetapan mereka sendiri

Keupayaan untuk mempelbagaikan

Satu akaun pelabur boleh dikaitkan dengan hanya satu Pengurus Wang MAM

Satu akaun pelabur boleh mengikuti beberapa penyedia strategi CopyPip

 

Terminologi:
MAM Money Manager adalah rakan kongsi menggunakan akaun Master MAM untuk berdagang untuk pelabur.
MAM investor adalah seseorang yang mempunyai Akaun Pelabur dengan Fullerton Markets dikaitkan dengan MAM.
CopyPip Strategy Provider adalah rakan kongsi CopyPip dengan akaun trading Fullerton yang dipautkan sebagai akaun induk di CopyPip.
CopyPip Follower adalah pelabur CopyPip dengan Akaun Copypip dengan Fullerton Markets.

New call-to-action

Louis Teo

Pakar Strategi Pemasaran 


Topics: Blog, 2019Author: Louis Teo

As Market Strategist for Fullerton Markets, Louis provides research, education and trading tools to thousands of traders and partners worldwide. His speciality includes evaluating economic trends and geopolitical moves to forecast price changes and directions in the Forex market.

Louis Teo